7 نفرینی که جلسه کوچینگ شما را تهدید می‌کند!

  • 2 سال پیش
  • مقاله‌های کوچ‌ها
  • 8 دیدگاه
  • 380
7 نفرینی که جلسه کوچینگ شما را تهدید می‌کند!

وضعیت یا موقعیت یک کوچ برای بهتر برگزار کردن جلسات کوچینگ
بیایید از نفرین رقص در لحظه در جلسات کوچینگ شروع کنیم.

نفرین رقص در لحظه یعنی چی؟
رقص در لحظه به‌عنوان یکی از ستون‌های اصلی و یک منبع مهم برای کوچ و کوچی در جلسات کوچینگ محسوب می‌شود. منبعی که می‌تواند با کج‌سلیقگی، تفکر باری به هر جهتی و سهل‌انگاری کوچ منجر به نفرین رقص در لحظه شود.
به بیان بهتر، به بهانه اینکه رقص در لحظه یکی از ستون‌ها و منابع اصلی کوچینگ است، کوچ بدون آمادگی قبلی، بدون داشتن ساختار ذهنی منسجم و حرفه‌ای و تنها با این دید که مسیر جلسات کوچینگ را آن‌گونه که در هر جلسه و هرلحظه اتفاق بیفتد جلو می‌برم، وارد جلسات شده و هم اثربخشی جلسات به‌شدت کاهش پیدا می‌کند و هم به‌مرور با نتیجه نگرفتن از جلسات باعث بی‌اعتمادی کوچی می‌شود.
اجازه بدهید برای درک بهتر، نفرین نفت رو بررسی کنیم.
به کشورهایی که دارای منابع نفتی بزرگ هستند و این منبع مهم بجای اینکه به پیشرفت و توسعه آن‌ها کمک کند، باعث تنبلی، بی‌انضباطی، وابستگی، تورم و مشکلاتی از این قبیل شده است، می‌گویند دچار نفرین نفت شده‌اند.
از طرف دیگر کوچ‌هایی که مدام در حال یادگیری هستند و به دنبال این هستند که خروجی بهتر، یادگیری عمیق‌تر و اثربخش‌تری از جلسات خود داشته باشند، نیاز است که به یک سری چارچوب‌ها و قواعد بازی در کوچینگ را رعایت کنند.

 

واقعیت‌های که برای برگزاری حرفه‌ای جلسات کوچینگ باید بدانیم
این درست است که جلسات کوچینگ از قاعده و استاندارد مشخصی پیروی نمی‌کند و رقص در لحظه یکی از ستون‌های کوچینگ است، اما درواقع لازم است یک کوچ موضوعات و سیستم کلی جلسات کوچینگ را رعایت کند تا بتواند جلسه اثربخش‌تر و باکیفیت‌تری را اجرا کند.
لازم است برخی از کوچ‌ها تا کسب تجربه و یافتن سبک کوچینگ خود از قاعده و ساختارهایی استفاده کنند تا اوضاع تحت کنترلشان باشد و اعتمادبه‌نفس خود را از دست ندهند.
برگزاری جلسات کوچینگ، یک کار سهل و ممتنع است. یعنی در عین سادگی دارای پیچیدگی، ریزه‌کاری و حساسیت‌های خاص خود است. پس برای موفقیت در جلسات کوچینگ نیاز به یک دیدگاه کلی و سیستمی به کل موضوع کوچینگ داریم.
در کواکتیوکوچینگ تأکید بر اصالت و خود بودن کوچ است اما این به معنی شلختگی و باری به هر جهت برگزار کردن جلسات نیست. مانند نفرین رقص در لحظه، اقدامات دیگری نیز وجود دارد که اگر در خصوص آن‌ها هوشیار نباشیم به نفرین آن‌ها دچار می‌شویم.
واقعیت این است که برخی اقدامات ساده‌ای وجود دارد که با یادگیری و تمرین آن‌ها این امکان به کوچ داده می‌شود که برای جلسات خود و همچنین پیشبرد عمیق مباحث و افزایش یادگیری خود و کوچی از آن‌ها استفاده کند.

 

7 نفرین که جلسه کوچینگ ما را تهدید می‌کند!
اجرای جلسه یا بهتر بگوییم سبک اجرای جلسه برای هر کوچ متفاوت از کوچ دیگری است. به‌بیان‌دیگر هر کوچ سبک و شیوه خود را بر اساس مواردی مثل اصالت خود، رقص در لحظه، فضای جلسه، پرسونای کوچی و مواردی از این قبیل تعیین می‌کند.
اما اگر برخی موارد که شامل تمامی جلسات کوچینگ می‌شود به بهانه‌هایی مثل رقص در لحظه، تله دانش، غرور و یا تنبلی، فراموش یا سهل‌انگاری شود جلسه کوچینگ اثربخشی لازم را نخواهد داشت و به‌اصطلاح دچار نفرین می‌شود.

 

1.    نفرین عدم آمادگی برای برگزاری جلسه
به‌عنوان یک کوچ حداقل اقداماتی که بایستی قبل از جلسه کوچ خود انجام دهید به شرح زیر هستند:
    یادآوری زمان جلسه به کوچی
    آماده‌سازی زیرساخت‌های فنی مثل لوازم‌التحریر و بستر اینترنت در صورت برگزاری جلسات آنلاین
    آماده‌سازی محیط فیزیکی جلسه
    مروری بر وضعیت یا پرونده کوچی
    مروری بر نقشه راه یا نقشه ذهنی مربوط به تکنیک‌ها و چک‌لیست اقدامات جلسه کوچینگ (در ادامه توضیح داده می‌شود)
    و از همه مهم‌تر آمادگی فیزیکی، عاطفی، ذهنی و حتی روحی برای برگزاری یک جلسه کوچینگ قدرتمند
با انجام این اقدامات، استرس و فشار کمتری بابت شروع جلسه خواهید داشت و همه‌چیز را به دقایق آخر نمی‌اندازید.
یکی دیگر از مزیت‌های این مرحله این است که با آمادگی کامل و سر وقت جلسه را شروع خواهید کرد و این خوش‌قولی و پایبندی به زمان در جلب اعتماد مخاطب و جدی گرفتن جلسات توسط کوچی بسیار مؤثر است.

 

2.    نفرین عدم تعیین وضعیت یا موضوع کوچی
یکی از اولین اقدامات تعیین موضوع یا وضعیت کوچی نسبت به مسئله و چالش خود است. به این مفهوم که کوچ در ابتدا باید ببیند، مسئله‌ای که کوچی بیان کرده است در چه حوزه‌ای است، مثلاً آیا مسئله کوچی در حوزه لایف کوچ است یا بیزینس کوچ یا توسعه شغلی یا توسعه فردی یا یک مسئله تخصصی است یا اصلاً یک مسئله درمانی است که باید به متخصص روان‌پزشک یا روان‌شناس ارجاع داده شود.

 

3.    نفرین عدم تعیین هدف جلسه
اگر جلسه هدف نداشته باشد به نتیجه‌ای هم نمی‌رسد. جلسات بی‌هدف یعنی سؤالات بدون هدف و این یعنی شکست کامل. کوچ در ابتدا هدف از جلسه را با کوچی بررسی کرده و با او در خصوص هدف جلسه به تفاهم می‌رسد. معمولاً هدف از جلسه اول یا جلسات اول، بررسی مشکل یا مسئله اصلی، ارزش‌ها و یا حتی شناخت هویت کوچی است.
لازم است حتماً هدف حداقل دو ویژگی داشته باشد، 1) عمل محور 2) قابل‌سنجش
در خصوص هدف‌گذاری تکنیک‌ها و ابزارهای مختلفی مانند هدف‌گذاری اسمارت (Smart ) وجود دارد که توصیه می‌کنیم کوچ در خصوص آن‌ها آگاهی و دانش داشته باشد.

 

4.    نفرین عدم بررسی منابع، توانمندی‌ها و محدودیت‌های کوچی
در این مرحله، کوچ باید مراجع را نسبت به وضع کنونی‌اش آگاه و واقعیت موجود مراجع باید برای وی مشخص شود. واقعیت‌هایی نظیر توانمندی‌ها، منابع، پتانسیل، موانع، اثرات ناشی از تحقق یا عدم تحقق هدف و چالش‌های کوچی یا مراجع در خصوص رسیدن به هدف مشخص شده.
نفرین بدتری که در این مرحله اتفاق می‌افتد این است که ما مدام به محدودیت‌ها و چالش‌های گذشته کوچی برگردیم. این‌که شما مسیر خوبی را با کوچ جلو رفته‌اید و ناگهان با برگشتن به موانع و چالش‌های او، فضای جلسه را از فضای خلاقانه و تهورآمیز به یک فضای بسته تبدیل کنید کار خطرناک و اشتباهی است.

 

5.    نفرین عدم سؤالات قدرتمند و توصیه کردن
در این مرحله که مهم‌ترین مرحله جلسات کوچینگ است کوچ به کوچی کمک می‌کند تا بهترین گزینه از گزینه‌های موجود را انتخاب کند درواقع این همان واقعیت ذاتی کوچینگ است که هر کوچی جواب سؤالات را در درونش دارد و کوچ باید این پتانسیل درونی کوچی را بشکافد و آن را در روی کوچی قرار دهد.
 بسیاری وقت‌ها، کوچی در هنگام تصمیم‌گیری فکر می‌کند گزینه‌ای برای انتخاب ندارد و اینجاست که کوچ باید با طرح سؤالات قدرتمند این گزینه‌ها را بر روی کوچی قرار دهد.
کوچ در این مرحله تا حد امکان نباید به کوچی توصیه‌ای داشته باشد یا راهکار بدهد. یا حتی با سؤالات خاص خود کوچی را به سمتی که دوست دارد هدایت کند.

 

6.    نفرین عدم تعیین فعالیت یا اقدامک
در این مرحله کوچ با پرسیدن سؤالات قدرتمند از کوچی می‌خواهد تا فعالیت‌هایی که می‌تواند در راستای اهداف جلسه و گزینه‌های بررسی‌شده، انجام دهد را مشخص کند.
برنامه عملیاتی یا فعالیت اجرایی برای آن‌ها مشخص کند و همچنین مشخص کند این فعالیت‌ها را در چه بازه زمانی، با چه شیوه‌ای و با کمک چه کسی و چه منابعی انجام می‌دهد.

 

7.    نفرین عدم گرفتن تعهد از کوچی
یک از اصول کوچینگ تعهد گرفتن از کوچی برای اجرای تمرین‌ها و فعالیت‌هایی است که در جلسه با او به توافق رسیده‌ایم. لذا بعد از مشخص کردن راه پیش رو و برنامه عملیاتی بابت این برنامه عملیاتی و فعالیت‌های آن از کوچی تعهد می‌گیریم که این فعالیت‌ها را به‌موقع انجام دهد.

نویسنده: جناب آقای سعید محمدی ارانی از دانش پذیران دوره چهارم تربیت کوچ حرفه‌ای کسب و کار ویدان
 

 

نظرات کاربران
ارسال نظر
ندا علی پور
شما هم دیدگاه، تجربه یا سوالتان را بنویسید